ELVAN GIDA 'NIN KURUCUSU MUSTAFA BÜYÜDÜ, YENİLİKÇİ ÇOCUKLARI ÖDÜLLENDİRİYOR


Yıl 1936...
Türkiye Cumhuriyeti kurulalı henüz 13 yıl olmuştu… Kastamonu-Taşköprü’de Mustafa adında bir bebek dünyaya “Merhaba” dedi… Ancak hayat onu kucaklarını açarak değil, zorluklarıyla karşıladı. Çünkü babası Ahmet Hamdi Bey, aynı yıl para kazanmak için İstanbul'a çalışmaya gitti. Böylelikle Mustafa, anne ve iki ablasıyla hayat mücadelesine başladı. Takvimler 1948’i gösterdiğinde Mustafa; anne ve ablalarıyla birlikte İstanbul'a, babasının yanında taşındı. Babası o yıllarda Türkiye’nin ilk çikolata fabrikası olan Şark Çikolata’da çalışıyordu. Evleri de İstanbul’un ilk gecekondu semtlerinden Zeytinburnu’ndaydı… Mustafa o zor yıllarda aile bütçesine katkı için babasının çalıştığı fabrikada üretilen çikolataları alıyor ve Halkalı-Sirkeci trenlerinde satıyordu. Böylelikle iş hayatına ilk adımı atmış ve en önemli konu olan satışı öğrenmeye başlamıştı. Her geçen gün ticaretin yeni bir kuralını keşfediyor, satış hacmini artırıyordu. Dört yıl sonra seyyar satıcılıktan yerleşik düzene geçmeye karar verdi. Çikolata ustası olan babası Ahmet Hamdi Bey ile yaşadığı semt olan Zeytinburnu’nda küçük bir şekerci dükkânı açtı. Böylelikle bugün Global Top 100 listesine giren üç Türk markasından biri olmayı başaran Elvan’ın temeli atılmış oldu. Dolayısıyla Elvan’ın temeli atıldığında Mustafa henüz 16 yaşındaydı…

3 kuşak birlikte…
Mustafa’nın yaşı küçüktü, ancak hayalleri büyüktü… Geçen süre zarfında Türkiye’de ve dünyada fabrikalar kurdu, binlerce kişiye iş imkânı sağladı. 1990’larda oğulları Hidayet ve Osman’ın da işe dâhil olmasıyla Elvan ihracata yöneldi. 2000’lere gelindiğinde Elvan ihracatçı bir kimliğe bürünmüştü. Takip eden yıllarda 4. kuşağı temsilen Ahmet de ekibe katıldı. Böylelikle 3 kuşak bir arada çalışıyor ve Elvan’ı global bir marka yapma vizyonu şekilleniyordu.


Ar-Ge'de öncü ve lider…
Takvimler 2012 yılını gösterdiğinde Mustafa’nın çocuk yaşta kurduğu Elvan, 60. kuruluş yıldönümünü kutluyordu. Yeni nesillerin de işe katılımıyla 2012’de sadece Elvan için değil, bütünüyle şekerleme sektörü için önemli bir adım atıldı ve sektördeki belgeli ilk Ar-Ge Merkezi kuruldu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından akredite edilen Elvan Ar-Ge Merkezi; kruvasan, waffle ve fondante gibi geliştirdiği yenilikçi ürünlerle son yıllarda sektörünün Ar-Ge lideri olarak ödüllendiriliyor. Katma değerli bu ürünlerle ihracatta da şampiyonluk ödülü alıyor.

'Her şey çocuklukla başlar'
2013 yılına gelindiğinde Elvan yönetimi sadece Elvan ve şekerleme sektörü için değil, bütün dünya çocukları için önemli bir adım daha attı ve Elvan Zekâ Kulübü’nü hayata geçirdi. Çünkü uzmanlara göre zekânın yüzde 60’ı aile ve ebeveynlerden geliyor, kalan yüzde 40’ı da eğitim ve çevre ile şekilleniyordu. Buna göre zekâ, uygun ortam ve yaklaşımlarla yüzde 40 oranında aktive olabiliyor. Tersi olursa yüzde 40 seviyesinde gerileyebiliyordu. İşte Elvan Zekâ Kulübü, başta Elvan çalışan çocukları olmak üzere Türkiye ve dünyada zekânın yüzde 40 oranında gelişebileceğine yönelik farkındalık yapmak ve gelişimini desteklemek üzere yola çıkıyordu. Yönetim kurulunun bizzat katılım ve destekleriyle Elvan çalışanlarına yönelik farkındalık eğitimleri veriliyor, Türkiye ve pilot kıta olarak seçilen Afrika’da zekâ atölyeleri açılıyordu. Kurucu Mustafa, 77 yıllık yorgunluğuna rağmen 2 Kasım 2013 Cumartesi sabah programı açılışına büyük bir heyecanla gelmiş, çocuklarla ilgilenmişti. Türkiye’de ve dünyada yapılan programları büyük bir dikkatle takip eden Elvan Yönetim Kurulu Mustafa Kadiroğlu, 2014 İstanbul Zekâ Atölyesi açılış programında bir konuşma da yaptı. Her zamanki gibi kısa ve öz olan bu konuşmada Mustafa Kadiroğlu Elvan çalışanlarına şöyle sesleniyordu, “Sizinle çalıştığım gibi çocuklarınızla da çalışmak istiyorum.” İş hayatına çocuk yaşta başlayan, kendi çocuklarını işe dâhil eden Mustafa Kadiroğlu, anlaşılan çalışanlarının çocuklarını da kendi çocukları gibi yetiştirmek-geliştirmek istiyordu. Çünkü O’na göre her şeyin bir çocukluğu vardır ve her şey çocuklukla başlar…
Detaylı bilgi için linkler:
http://www.childinawards.com 
https://www.facebook.com/cocukinovasyonodulleri/ 


Yorumlar

  1. Turkiye ve dunyada ilk olan bu guzel girisimin basarili olmasini dilerim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder